zaterdag 11 januari 2020

Fouten in verkeersmodel zorgen voor verdere vertraging

Op de laatste bijeenkomst van de klankbordgroep Beter Bereikbaar Wageningen meldde de provincie dat er verdere vertraging optreedt bij het opleveren van de MER. Een second opinion van het verkeersmodel liet namelijk enkele tekortkomingen zien waardoor bepaalde berekeningen opnieuw moeten worden uitgevoerd. De verwachting is nu dat de MER, waar deze berekeningen deel van uitmaken, in het voorjaar zal worden gepubliceerd.

Ook de landelijke stikstofproblematiek kan effect hebben op het project ‘beter bereikbaar Wageningen’. Zo zou bijvoorbeeld de maximumsnelheid op provinciale wegen rond Wageningen verlaagd kunnen worden.

Eind September organiseerde de Provincie een inloopbijeenkomst in het WICC. Ruim 150 belangstellenden, waaronder uiteraard het bestuur van de BBR, konden de schetsontwerpen van alle 7 varianten bekijken. Deze schetsontwerpen zijn nodig om de ligging van de weg te bepalen. Onder andere de breedte en bochten vormen een basis, waarvan de milieueffecten worden onderzocht in de MER. Dat wil dus niet zeggen dat de variant waartoe GS besluiten er precies zo uit gaat zien. Alle schetsontwerpen zijn te bekijken op:

https://beterbereikbaarwageningen.gelderland.nl/Nieuwsoverzicht/Schetsontwerpen-toegelicht-op-inloopbijeenkomst.html

De provincie laat ook onderzoeken of er zogenaamde ‘no regret maatregelen’ versneld doorgevoerd kunnen worden. Dit zijn maatregelen die de doorstroming bevorderen, maar relatief goedkoop zijn en weinig impact hebben op de stikstofproblematiek. Hierbij wordt onder meer gedacht aan verkeerslichten bij de Droevendaalsesteeg (in plaats van de huidige rotonde) en aan een westelijke toegang tot de campus voor auto’s (bij de busbaan). Een overzicht van deze maatregelen is te vinden op:

https://beterbereikbaarwageningen.gelderland.nl/Nieuwsoverzicht/Resultaten-korte-termijn-maatregelen-doorstroming-Wageningen-in-februari-2020-bekend

Overigens zal de provincie met de vertegenwoordigers van elke belangengroepering afzonderlijk in gesprek gaan om met name het vervolgproces te bespreken. Het bestuur van de BBR zal op 24 januari hierover praten met vertegenwoordigers van de provincie.

Meer info is te vinden op: https://beterbereikbaarwageningen.gelderland.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten