dinsdag 14 februari 2023

Bereikbaarheid en geluidsoverlast

Donderdag 9 februari 2023 vond er een informatiebijeenkomst plaats uitsluitend voor bewoners die, na de aanleg van de ABR, met een hogere geluidsbelasting te maken krijgen. Aanwezig waren een team van de provincie Gelderland (projectleider, juriste, en enkele geluidsdeskundigen), wethouder Bijleveld, enkele gemeenteraadsleden en ongeveer 100 bewoners uit de Roghorst, Tarthorst en de Weiden.


Aan het begin van de avond werd er een video getoond waarin een en ander werd uitgelegd. Deze video is ook inmiddels te zien op https://www.gelderland.nl/nieuws/video-geluidseffecten-geluid-verminderende-maatregelen-en-hogere-waarde

De belangrijkste punten uit de presentatie van de provincie:
- Doordat de aanleg van de westelijke ingang op de campus (ter hoogte van de Mondriaanlaan) uitgesteld wordt, is de verwachte verkeerstoename op de Nijenoord Allee hoger dan eerder door de provincie ingeschat.
- Dit betekent dat er circa 150 huizen ten zuiden van de Nijenoord Allee te maken krijgen met een hogere geluidsbelasting op de gevel, dan nu wettelijk is toegestaan.
- Door een aantal maatregelen te nemen, waaronder lage geluidsschermen vlak langs de weg, zal dit aantal huizen met hogere belasting iets dalen naar rond de 100.
- Voor deze huizen zal de provincie bij de Gemeente een bestemmingsplanwijziging aanvragen, waardoor een hogere geluidsbelasting is toegestaan.
- Als deze wijziging doorgaat, zal de provincie per huis bekijken welke maatregelen getroffen kunnen worden om de geluidsbelasting in woonkamers en slaapkamer te reduceren. Deze maatregelen worden dan gefinancierd door de provincie, en moeten uitgevoerd worden voordat de nieuwe weg open gesteld wordt. Deze maatregelen worden ook wel aangeduid met 'hogere waarde procedure'.
- Naderhand kunnen huiseigenaren een zogenaamde planschade claim indienen, hiervoor is er een vaste procedure bij de provincie.
De wethouder gaf aan dat de gemeente extra financiering gereserveerd heeft om geluidsbelasting bij getroffen bewoners te treffen, bovenop wat de provincie doet. Hoe en wat precies is nog onduidelijk. Eerst komt echter de bestemmingsplanwijziging, die de hogere geluidsbelasting wettelijk moet toestaan, aan bod. De wethouder verwachtte dat dit binnenkort in de gemeenteraad ter discussie gesteld zal worden. Hoe dan ook zal deze onverwachte ontwikkeling (meer huizen met hogere geluidsbelasting) tot een nieuwe vertraging leiden in de aanleg van de ABR.

Er was een groot aantal vragen uit het publiek. De vragen en antwoorden zullen na verloop van tijd door de provincie samengevat en geplaatst worden op de website https://www.gelderland.nl/projecten/beter-bereikbaar-wageningen

De provincie gaf voordat de presentatie begon aan dat er een aantal bewoners door omstandigheden geen brief hebben gekregen. Deze bewoners zullen alsnog een brief hierover krijgen, en kunnen de provincie altijd om verder informatie vragen.

Inmiddels is ook de “Werkgroep Geluid” van de gemeente Wageningen nieuw leven ingeblazen. De gemeente is van plan om te onderzoeken of de geluidsoverlast beperkt kan worden met maatregelen die buiten de scope van de provincie vallen. Deelname aan deze werkgroep is dus zeer actueel en de BBR zal dan ook zeker vertegenwoordigd zijn. Er staat een eerste bijeenkomst gepland op 16 maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten