maandag 8 maart 2021

BBR vraagt heroverweging ABR en dreigt met juridische stappen


De BBR heeft samen met bewoners uit de Tarthorst en de Diedenweg en met de Initiatiefgroep ‘Groene Rondweg biedt uitweg’ een brief gestuurd aan de Provincie. In deze brief vragen de organisaties om een heroverweging van de keuze voor de Alternatief Bestaande Route (ABR). Als deze heroverweging niet plaatsvindt, zullen de briefschrijvers zeer waarschijnlijk naar de rechter stappen.

De ABR gaat uit van het verbreden van de Mansholtlaan en het opwaarderen van de Nijenoord Allee om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren. “De besluitvorming rondom de ABR is niet transparant verlopen,” zegt Frank Hoeberichts, voorzitter van de BBR en woordvoerder namens de bewonersverenigingen en Groene Rondweg. 

“Wij hebben vanaf het begin deelgenomen in de klankbordgroep, die zich bezighoudt met de bereikbaarheid in Wageningen. Daarin waren duidelijke spelregels vastgelegd. De wijze waarop nu de beslissing voor de ABR tot stand is gekomen, past hier helemaal niet binnen. Wij werden dan ook behoorlijk verrast door de keuze voor de ABR van de Provincie afgelopen najaar.”

Extra budget onbekend

Met name het feit dat het beschikbare budget werd verhoogd, waarmee extra maatregelen rondom de Nijenoord Allee kunnen worden gefinancierd, schiet de bewoners in het verkeerde keelgat. Hoeberichts: “Daarvan waren wij niet op de hoogte. Met extra financiële mogelijkheden hadden de alternatieve routes ook kunnen worden opgewaardeerd zodat deze beter voldoen aan de gestelde eisen. Wat er nu is gebeurd is een oneerlijke vergelijking van de verschillende alternatieven. En daar tekenen wij bezwaar tegen aan.”

De briefschrijvers vragen aan de Provincie om de beslissing te heroverwegen en om de alternatieven te beoordelen op basis van de nieuwe budgetten. “We denken dat we juridisch een sterke zaak hebben’’, stelt Hoeberichts. “Ten eerste omdat de manier waarop de beslissing tot stand is gekomen niet correct is. En ten tweede zijn wij ervan overtuigd dat de huidige keuze - een drukke weg dwars door de stad - geen duurzame oplossing is. Zeker niet als Wageningen er de komende jaren nog eens 3800 woningen bij moet bouwen."

Download de brief van de BBR aan de Provincie >

Meer over de ABR en over de gelegenheid tot inspraak en vragen >


Geen opmerkingen:

Een reactie posten