zaterdag 30 oktober 2021

Update Beter Bereikbaar Wageningen

 

Het project Beter Bereikbaar Wageningen heeft opnieuw vertraging opgelopen. Er wordt gewerkt aan de plannen voor de Alternatief Bestaande Route waarbij de Mansholtlaan en de Nijenoord Allee worden verbreed. Het wachten is nu op de milieueffectrapportage (MER) voor de onderdoorgang bij het kruispunt Nijenoord Allee/Churchillweg en op de resultaten van een studie naar de verkeersveiligheid.

Zoals bekend is de provincie Gelderland samen met de gemeente Wageningen bezig met het verbeteren van de bereikbaarheid van Wageningen. Gedeputeerde Staten heeft hierbij helaas een voorkeur voor het Alternatief Bestaande route (ABR) met onderdoorgang, waarbij de Mansholtlaan en Nijenoord Allee worden verbreed, inclusief een onderdoorgang voor auto’s bij het kruispunt Nijenoord Allee/Churchillweg. Op dit moment worden de plannen voor het ABR nader uitgewerkt.

Vertraging

Dit proces heeft de afgelopen maanden opnieuw vertraging opgelopen. Op dit moment is het de intentie om voor de kerst het voorontwerp van het tracé af te hebben. Omdat de provincie op het allerlaatste moment een onderdoorgang aan het ABR heeft toegevoegd is er ook een aangepaste milieueffectrapportage (MER) vereist. Hierbij worden o.a. de effecten op de doorstroming, geluidsoverlast en natuur in beeld gebracht. Ook deze MER wordt verwacht medio december.

Verder laat de provincie momenteel een verkeersveiligheid audit uitvoeren. Dit is een soort van ‘second opinion’ waarbij er nog eens goed wordt gekeken naar de verkeersveiligheid van het beoogde tracé. Tijdens eerdere (online) informatiebijeenkomsten bleek dat velen zich zorgen maakten over dit punt. Dankzij de initiatiefgroep ‘Groene Rondweg biedt wel uitweg’, in samenwerking met bewoners uit de Tarthorst, Diedenweg en de BBR is er op verschillende manieren bij de provincie op aangedrongen om de verkeersveiligheid nog eens zorgvuldig onder de loep te nemen. Ook de resultaten van deze verkeersveiligheid audit worden voor de kerst bekend gemaakt.

Meedenkronde

Tot slot zijn momenteel  de resultaten van de ‘2e meedenkronde’ te vinden op de website van de provincie. Via een ‘digitale kaart’ gaf de provincie mensen de gelegenheid antwoord te geven op een drietal (behoorlijk triviale) meerkeuzevragen m.b.t. de uitstraling van de onderdoorgang, de ligging van het fietspad langs de Nijenoord Allee en het voetpad tussen de Tarthorst en de Nijenoord Allee. Het blijkt dat de meeste mensen (39%) een voorkeur hebben voor een print van natuur/landschap als wandbekleding van een onderdoorgang. Verder zien de meeste mensen (63%) het fietspad langs de Nijenoord Allee liever niet door de Blauwe bergen gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten