zondag 17 december 2017

Wie mag waar wonen in Wageningen?

Onder deze titel vond op 22 november in de bibliotheek een debat plaats. Wonen in Wageningen blijkt erg populair op het moment. Zo populair dat er grote woningnood is onder studenten, dat steeds meer ouders een woning voor hun studerende kind kopen en dat ouderen en starters in de knel dreigen te geraken. Uitgenodigd voor het debat waren wethouder Han ter Maat, makelaar Jan Weevers, Giulia Homs van de Student Alliance en Frank Hoeberichts, voorzitter van de BBR.


De wethouder gaf aan dat de gemeente onlangs heeft besloten om de regelgeving omtrent kamergewijze verhuur aan te scherpen. Dit met name om beter te kunnen optreden in geval van overlast. Homs gaf aan dat studenten soms enorme afstanden moeten reizen omdat ze geen woonruimte in Wageningen kunnen vinden. Veel studenten, en hun ouders, zoeken daarom woonruimte buiten de reguliere verhuur door studentenhuisvesters als Idealis om. Makelaar Weevers beaamde dit: “Veel ouders zijn bezorgd om de studieresultaten en het gebrek aan sociale leven van hun kinderen.” 

Ook in de Roghorst is dit inmiddels te merken. Hoeberichts vertelde dat er in de wijk steeds meer woningen gebruikt worden voor kamerverhuur. “En er zijn bewoners in onze wijk die daar overlast van ondervinden, maar er zijn ook bewoners die juist blij zijn met de studenten omdat ze zorgen voor levendigheid of omdat er een centje aan verdienen.” 

Er was trouwens ook een aantal bewoners uit het centrum aanwezig die wisten te vertellen dat er daar helemaal geen regels gelden. Zij vroegen zich af wat de wethouder ging doen om het centrum leefbaar te houden. Ter Maat moest het antwoord schuldig blijven.

Regels kamergewijze verhuurGeen opmerkingen:

Een reactie posten