zondag 11 maart 2018

Wageningen Warm


In Nederland moeten alle woningen uiterlijk 2050 ‘van het aardgas af’ zijn. Wageningen wil dit al grotendeels in 2030 voor elkaar hebben. Ina Pijnacker Hordijk is contactpersoon namens de Roghorst. Er komen regelingen voor financiering. Houd rekening met de plannen van de gemeente als u aan vervanging toe bent.Donderdagavond 22 februari bogen 90 inwoners van Wageningen zich in het Stadhuis over de vraag: hoe houden we in de nabije toekomst Wageningen warm zonder aardgas? Op uitnodiging van de gemeente dachten ze mee over hoe elke wijk de overstap naar duurzame energie kan maken. Vanuit de Roghorst was Ina Pijnacker Hordijk aanwezig. 

Deskundigen vertelden op welke manieren je huizen kunt isoleren, verwarmen en kunt koken zonder aardgas. Individueel of met warmtenetten, met zon- en windenergie, met restwarmte van Parenco (3.000 woningen) of met ultra diepe geometrie. Geometrie maakt gebruik van warmte uit de hele diepe bodem bij Parenco (16.000 woningen). 

Warmtenet

De aanleg van een warmtenet kan het beste plaatsvinden op een logisch moment, bijvoorbeeld als de riolering en het gasnet in een wijk aan vervanging toe zijn. Voor een warmtenet moet wel de hele wijk meedoen, wil het rendabel zijn. De riolering en het gasnet in de Roghorst is de komende jaren aan vervanging toe, dan moet de straat open. Wanneer dat horen we nog. De gemeente is nu met de wijken Nude en Benedenbuurt in gesprek.

“Het is belangrijk dat iedereen in Wageningen weet dat aardgasloos de toekomst is,” benadrukte Lara de Brito. “Elke stap om je huis goed te isoleren is dan ook heel verstandig.” De gemeente blijft de komende tijd in contact met de alle wijken over dit onderwerp. De BBR (Ina Pijnacker Hordijk) heeft zich als contactpersoon naar de gemeente toe voor onze wijk opgegeven.

Financieringsregelingen

Dat betekent dat iedereen kosten moeten maken. Het is de vraag hoe dat gefinancierd moet worden. De gemeente komt met een fonds waaruit particulieren een bedrag tussen 2.500 en 50.000 euro (+ 1,9% rente) kunnen lenen voor isolatie, zonnepanelen, verwarmen e.d.. Belangrijk is dat wanneer er iets aan vervanging toe is, je nu al rekening houdt met de nabije toekomst.

Meer weten over wonen zonder aardgas, waarom dat belangrijk is en hoe dat kan? Kijk op Wonen zonder aardgas’ en op  Hierverwarmt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten