zaterdag 12 maart 2022

De Roghorst verduurzaamt

De gemeente Wageningen is bezig met het stimuleren van het verduurzamen van woningen. Op de website “Wageningen Woont Duurzaam“ is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld over de plannen van de gemeente, over de aanpak in de verschillende wijken en over praktische tips en subsidies. Er is ook een uitgebreid onderzoeks- en adviesrapport verschenen over het woningtype aan de westkant van de Roghorst. Dit rapport is hier te vinden.


Kort samengevat is er veel mogelijk qua verduurzaming, maar de kosten voor een serieuze aanpak zijn aanzienlijk. Er zijn echter subsidiemogelijkheden en de gemeente biedt gunstige leningen aan. Verder kan men ook in stappen aan de slag. Hiervoor kunt u advies inwinnen bij de energie-coaches die de gemeente heeft aangesteld. Er zijn speeddates met een energiecoach in de BBLTHK, waarvoor u zich kunt aanmelden via het Energieloket. Hier zijn ook de andere mogelijkheden voor contact te vinden.

 

Er is al een aantal huizen in de wijk die een grote verduurzamingsstap gezet hebben. Peter Besseling (nr 105) heeft hier ervaring mee, b.v. met een hybride warmtepomp. Hij staat open voor vragen van mede-roghorsters en kan helpen in de afweging over de aanschaf van een hybride warmtepomp. Peter is bereikbaar via mail.

 

Uit het vragenuurtje kwam ook naar voren dat bewoners op zoek zijn naar praktische adviezen, bijvoorbeeld over welke kozijnen aan te schaffen, en naar mogelijkheden om zaken collectief aan te pakken, zodat niet iedereen zelf alles uit hoeft te zoeken en er mogelijk ‘kwantumkorting’ bedongen kan worden op bijvoorbeeld kozijnen. Hierover later meer!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten