zaterdag 12 maart 2022

Voorontwerp inpassingsplan bekend

Het voorontwerp-inpassingsplan werd vlak voor de kerst door de provincie Gelderland gepubliceerd. De negatieve effecten van het alternatief bestaande route (ABR) met onderdoorgang zijn aanzienlijk. In een zeer lijvig document van meer dan 1100 bladzijden werd voor het eerst op detailniveau duidelijk hoe het voorkeurstracé van de provincie er uitziet. Het bestuur van de BBR heeft inmiddels zowel naar de provincie en gemeente een reactie gestuurd. Dit gebeurde samen met bewoners uit de Tarthorst, de Diedenweg en de initiatiefgroep 'Groene Rondweg biedt uitweg'.

De geluidsoverlast langs de Nijenoord Allee en Rooseveltweg zal volgens de berekeningen de wettelijke normen gaan overschrijden. Het blijkt erg lastig zijn om deze overlast te reduceren met mitigerende maatregelen en de provincie heeft het al over de mogelijkheid om de geluidsnormen op te hogen. Hierover heeft het bestuur van de BBR uiteraard haar grote zorgen geuit.

 

Boven op de onderdoorgang (Churchillweg/Bornsesteeg) moet een fietsstraat komen. Dat betekent dat hier grote aantallen fietsers, voetgangers, auto’s, vrachtwagens en bussen van hetzelfde wegvak gebruik moeten gaan maken. We zijn bang dat dit gaat leiden tot onveilige situaties en dringen er bij provincie en gemeente op aan deze weginrichting te heroverwegen.

 

Ook hebben grote twijfels over de aantallen verkeersdeelnemers die uit de modellen van de provincie rollen. De provincie gaat er van uit dat door de fietsstraat de aantallen auto’s op de Churchillweg drastisch zullen afnemen. Voor de Roghorstbewoners zijn er echter geen alternatieven om de wijk te verlaten. Dit geldt ook voor de Churchillweg richting het centrum (onderdeel van de snelle fietsroute). Hier heeft de gemeente al aangekondigd dat autoverkeer verder ontmoedigd zal worden m.b.v. “knips” als de aantallen niet voldoende dalen door aanleg van de fietsstraat.

 

De impact van de onderdoorgang zal enorm zijn. Er verdwijnen flinke stukken van park de Blauwe Bergen en ook de atletiek en tennisvereniging komen in het gedrang. Hier verdwijnen vele vierkante meters bomen en struikgewas. 

 

De indruk die we al met al krijgen bij de huidige plannen, is dat het geheel te complex geworden is. Aan alle kanten is zichtbaar dat de provincie zich in allerlei bochten moet wringen om deze plannen levensvatbaar te houden. We hebben het idee dat er bij de provincie, sorry voor de woordspeling, een tunnelvisie aan het ontstaan. Steeds meer puzzelstukjes blijken maar heel moeizaam te passen, en het doet ons denken aan iemand die een puzzel probeert te maken door stukjes die niet helemaal passen gewoon op hun plek te stampen.

 

Verder hebben we als bestuur de mogelijkheden tot inspraak in de afgelopen periode als onvoldoende ervaren. Online bijeenkomsten bieden onvoldoende gelegenheid tot echte interactie en de uitwisseling van ideeën. We vragen de provincie dan ook om weer “live” bijeenkomsten te organiseren. Ook het opsplitsen van verantwoordelijkheden tussen gemeente en provincie leidt tot veel onduidelijkheid en dat is zeer ongewenst.


De gemeenteraad weet al lang niet meer wat ze met dit dossier aan moet. De coalitie van Groen Links, D66, PvdA en CU is blij met het ABR en wil de huidige plannen vooral niet vertragen. De oppositie doet pogingen om het leed voor de aanwonenden te beperken maar is zonder steun vanuit de coalitie helaas niet bij machte om een stevig signaal richting Arnhem af te geven.

 

Op de website van de provincie is alle informatie te vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten