woensdag 23 maart 2016

Opiniestuk BBR-lid Marc Roosjen in Stad Wageningen

Woensdag 23 maart publiceerde de Stad Wageningen een artikel geschreven door BBR-lid Marc Roosjen. In dit artikel verwoordt Roosjen de grote zorgen die er leven onder de bewoners van de Roghorst over fijnstof en pleit hij voor een betere oplossing voor de ontsluiting van Wageningen dan verbreding van de Nijenoord Allee. Het volledige artikel is hier te vinden.
Drukke wegen in Wageningen funest voor bewoners

Door Marc Roosjen | Stad Wageningen | 23 maart 2016

Er is op dit moment veel te doen over de ontsluiting van Wageningen. De gemeente is gekomen met de verdubbeling van de Nijenoord Allee (plan A), de provincie met rondje campus (plan B) en de groep van zeven organisaties met de coalitievariant (variant op plan A zonder verdubbeling van de Nijenoord Allee waarbij ze alles in het werk stellen om te voorkomen dat er een rondweg komt). Onlangs meldden de werkgevers (W12 en WOC), dat ze discussie over de verschillende varianten zat zijn en dat ze wensen dat Wageningen beter ontsloten wordt bijvoorbeeld door een rondweg en als het niet anders kan plan B.

Hier blijft één belangrijk aspect buiten beschouwing: de ongezondheid als gevolg van vervuiling door uitlaatgassen van gemotoriseerd verkeer. Bewoners van de Roghorst maar ook elders in de stad – waaronder de Tarthorstbewoners langs de Nijenoord Allee en de bewoners langs de Diedenweg, Hoevestein en Hollandseweg en zelfs bewoners in Noord-West - maken zich zorgen om hun gezondheid en stellen voor dat alle partijen samen om de tafel gaan om te komen tot een gezonde ontsluiting van Wageningen.

Uitlaatgassen van gemotoriseerd verkeer zijn slecht voor de gezondheid. Met name het nagenoeg onzichtbare fijnstof blijkt zeer schadelijk voor onze luchtwegen. Mensen die langs drukke wegen wonen, hebben vaak als gevolg van deze uitlaatgassen te kampen met longziekten als astma, bronchitis, e.d. Bekend is dat deze mensen dan als gevolg van luchtvervuiling eerder sterven. Minder bekend is dat hoe ouder men wordt hoe erger de problemen met de luchtwegen worden als gevolg van dit fijnstof. Veelal niet bekend is dat vooral de jeugd het meest gedupeerd raakt: hoe jonger het kind hoe groter de kans dat het kind blijvend een longziekte oploopt, die in de loop der jaren steeds erger wordt. Uit onderzoek van de universiteit van Utrecht onder ruim 300.000 kankerpatiënten blijkt dat mensen die langs drukke wegen wonen, tot 20% grotere kans op kanker hebben.

Wat betekent de luchtvervuiling, veroorzaakt door het vele verkeer op de Nijenoord Allee voor de Roghorst en omgeving? De Roghorst kent de slechtste luchtkwaliteit en is daarmee de meest ongezonde wijk van Wageningen. De GGD adviseert mensen die vlak langs de Nijenoord Allee wonen en COPD hebben daarom te verhuizen naar een plek waar minder luchtvervuiling is. De Piekschool en Pantarijn zijn de meest ongezonde scholen in Wageningen. De Bongerd is voor sporters het ongezondste sportpark van Wageningen. Duidelijk is, dat dit onaanvaardbaar is. En dat in een stad met een werelduniversiteit die het motto heeft: 'For quality of life'.

Daarom gaan vanuit de Roghorst steeds meer handen op elkaar om een betere oplossing voor de ontsluiting van Wageningen te bedenken. Van de bewoners aangesloten bij de BBR (Belangenvereniging Bewoners Roghorst) blijkt uit een peiling dat 85% vindt dat alles beter is dan de komende jaren de hoofdontsluiting via de Nijenoord Allee te laten plaatsvinden.

Er is een mailadres - wageningengezondopweg@hotmail.com – geopend waar iedereen kenbaar kan maken wat hij/zij van dit initiatief vindt. Ook kan men op dit mailadres aangeven of men mee wil helpen om tot een gezonde ontsluiting te komen.

Luchtvervuiling rond Wageningen [pdf]

Artikel in Stad Wageningen [pdf]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten